Fatih Ä°skender PaÅŸa Camii
İskender Paşa Camii; İstanbul Suriçi Fatih Sarıgüzel Caddesinde 1505 yılında Fatih Sultan Mehmet ve Sultan II.Beyazıt dönemi vezirlerinden İskenderpaşa tarafından inşa ettirilmiştir.
CAMÄ°NÄ°N BANÄ°SÄ°

Fatih Sultan Mehmet döneminde yaÅŸamış ve Sultan II.Beyazıt’a vezirlik yapmış olan  Ä°skender PaÅŸa tarafından yaptırılmıştır. PaÅŸa 1506 yılında vefat etmiÅŸtir. PaÅŸa’nın vakfiyesi de 1505 ve 1506 yıllarına tekabül eder. Galata Mevlihanesi binası da PaÅŸa tarafından yaptırılmıştır. Ä°skenderpaÅŸa Vize’ye baÄŸlı Çakallı köyünde doÄŸduÄŸu için mezarı da kendisi tarafından yaptırılan Mescidin bahçesindedir.

MÄ°MARÄ° YAPI

Cami bir avlu etrafındadır. Bu avluya kuzeyden ve güneyden girilmektedir. Avlunun batı kısmında kurs odaları bulunmaktadır. Yine bu avluda zarif fazla yüksek olmayan bir ÅŸadırvan bulunmaktadır. Caminin mimari planı bir kare formdur. Harim ölçüleri 10.90 X 10.90 metredir. Merkezi kubbe kare formun duvarlarına oturur. Cami kubbesi 12 köşelidir. Merkezi kubbe ve çatı örtüsü kurÅŸundur. Kubbe kasnağında pencereler cami hariminin ışık düzeyini ayarlamak için burada ideal bir durumdadır. Kubbe kasnağında toplam dört pencere harimi aydınlatır. Yapı kesme taÅŸtan inÅŸa edilmiÅŸtir. Kıble pencereleri renkli, kürsüsü mermerdendir. Camii Kubbesinde Nur suresinin 35. ayeti yazılıdır. Mihrap küfeki taşından bir dikdörtgen olarak tasarlanmıştır. Mihrabın en üst kısmında beÅŸ noktada sivrilikler görülür. Bu mihrabı etkili kılmak içindir. Mihrabın içi küfeki taşından yapılmış bir skalaktik ÅŸeklindedir. Caminin minberi ahÅŸap olup yeni yapılmıştır. Vaaz kürsüsü mermerdendir. Yan cephelerde üç sıra ÅŸeklinde toplam beÅŸ pencere bulunur. Bu pencerelerin üçü sivri kemerlidir. Alttaki iki pencere dikdörtgen görünümlü tahfif pencereleridir. Cami içinde bulunan mahfil tüm giriÅŸ kısmı boyunca uzanır. Mahfilin tam mihrap karşısındaki bölüm konsol olarak öne çıkmıştır.  Bu mahfil öne doÄŸru altı adet ahÅŸap direkle taşınmaktadır. AhÅŸap mahfilin ahÅŸap korkulukları ÅŸekillidir. Ãœst mahfile önceleri son cemaat yerinden bir taÅŸ merdiven ile çıkılırken bu merdiven iptal edilmiÅŸtir. Åžimdi mahfile harimden bir ahÅŸap merdivenle çıkılmaktadır. Son cemaat yeri, ÅŸadırvanı ve 360 metrekarelik geniÅŸ bir avlu yeni yapılmıştır. Son cemaat yeri dört sütunla taşınmaktadır. Bu sütunlar devÅŸirme malzemelerdir. Bu sütunların taşıdığı üç sivri kemer bulunmaktadır. Yine son cemaat yeri üç kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yeri 4.25 metre derinliÄŸindedir. En olarak ta cami ile aynı endedir. Caminin minaresi kesme taÅŸtan olup yapının güneybatı köşesindedir. Tek minare ve tek ÅŸerefelidir. Åžerefenin altındaki mukarnasların altında bir enlemesine kırmızı bir ÅŸerit bulunmaktadır. BoÄŸumlu olan külahta petek kısmı son zamanda yenilenmiÅŸtir. Minare giriÅŸ kapısı son cemaat yerindedir.

İstanbul Fatih'te Sarıgüzel caddesindedir. Daha sonra bu caddeye bu camide ve bölgede gerçekleştirdiği hizmetlerden dolayı Mehmet Zahit Kotku'nun adı verilerek Mehmet Zahit Kotku Caddesi olarak değiştirilmiştir. En son 1999 depreminde kubbe ve minaresinde hasar meydana gelmiş ve yeniden tamir edilmiştir.

Camiler

Turan Akýncý Kitaplarý