Eminönü Hidayet Camii
Hidayet Camii; İstanbul Suriçi Eminönü Yalı Köşkü Caddesi ile Şeyhülislam Hayri Efendi Caddesi'nin kesiştiği yapı adasında 1813 yılında Sultan II.Mahmut tarafından yaptırılmış ahşap olarak yaptırılmıştır. Daha sonra bu ahşap caminin yerine 1887 yılında Sultan II.Abdülhamit tarafından kagir bir cami Mimar Alexandre Vallaury’e inşa ettirilmiştir. Caminin tam yeri Eminönü İstanbul Ticaret Odası'nın yeni binasının yanındadır. Arapçadaki ''hidayet'' sözcüğü Türkçede yol gösterme, doğru yolu arama, doğru yola girme, Tanrı tarafından kişinin kalbine ilham olunan doğru yolu arama isteği gibi anlamlara geldiğine görülür. Bu caminin bulunduğu yer 1800 ler de deniz kenarı ve kayıkhanelerin bulunduğu yerdir. Kayıkhanelerde çalışanlar ve bekar odalarında uygunsuz işler olduğuna inanan Sultan II.Mahmut buradaki tüm yapıları yıktırarak.Hidayet camiini yaptırmıştır.
CAMÄ°NÄ°N MÄ°MARI

Alexandre Vallaury Ä°stanbul doÄŸumlu Fransız asıllı bir mimardır. Bugün Ä°stanbul’un çok önemli simge yapılarını planlamıştır. Fındıklı’daki bugünkü Mimar Sinan Ãœniversitesi binasını ilk düzenleyen kiÅŸidir. Bu binada Sanayi-i Nefise Mektebi'nin projesini çizip mimarlık bölümünü kurmuÅŸtur. En önemli eseri CaÄŸaloÄŸlu’ndaki Duyunu Umumiye binasıdır. Bu gün bu yapı Ä°stanbul Erkek Lisesidir. Ä°stanbul’da yirmiye yakın inÅŸa ettiÄŸi yapı bulunmaktadır. Eserleri Karaköy'deki Osmanlı Bankası ve Yeni Karaköy Hanı,  Tepebaşı'ndaki Pera Palas, HaydarpaÅŸa'daki Mekteb-i Tıbbiye-i Åžahane, Gülhane'deki Arkeoloji Müzesi, BeyoÄŸlu'ndaki Tokatlıyan Otelidir. Büyükada’ki Ortodoks yetimhanesi, Rumelihisarı Tophane Müşiri Zeki PaÅŸa yalısı, Yeniköy’deki Ahmet Afif PaÅŸa yalısıdır. Ä°stanbul'a Mimar Sinan kadar emeÄŸi geçmiÅŸtir. Günümüz Ä°stanbul’unun en önemli sivil yapılarıdır.  Osman Hamdi Bey, onu ''mimar-ı ÅŸehir'' olarak tanımlıyor.

ORÄ°ENTALÄ°ZM

18.yüzyılda görülen bir mimari akımdır. Doğu kökenli motif ve detayların batı mimarisi ile karıştırılarak yaratılan bir mimari stildir. Bu stilde İstanbul’da birçok yapı yapılmıştır. İlk yapılan yapı Beyazıt Camii haziresindeki Mustafa Reşit Paşa için yapılan türbedir. Daha sonra bu stil Çırağan sarayında kullanılmıştır. Haydarpaşa’daki tıbbiye binası ve Sirkeci Tren Garı bu türde yapılan diğer binalardır. Hidayet Camisinin cephelerinde bu etki fazlası ile görülmektedir.

MÄ°MARÄ° YAPI

Yalıköşkü Caddesinden taÅŸtan bir kapı ile taÅŸlık sahanlığına girilir. SaÄŸ kısımda birkaç basamakla camiye çıkılır. SaÄŸda mihrabın bulunduÄŸu mahallin solundaki ahÅŸap merdivenle üst kata çıkılır. GiriÅŸ sahanlığı sonradan camekanla kapatılmıştır. AhÅŸap ağırlıklı ve düz tavanlı küçük bir son cemaat yerinden ana mekana geçiliyor. Ana mekan kare bir alan. Yapının ebatlarına göre yüksek bir tavanı vardır. Cami sahnı tepede tek bir kubbe ile örtülmüştür. Osmanlı camilerinde alışılmadık tarzda sivri bir kubbe görülmektedir. Kubbenin alt kenarları düz bir çatı düzlemine oturmaktadır. Çatı ve düzlem kurÅŸunla kaplanmıştır. Kubbenin bittiÄŸi noktada orientalist formda olan üstleri sivri kemerli pencereler bulunmaktadır. Bu pencereler iç mekanın aydınlatılmasını saÄŸlamaktadır. Bu pencereler 18 adettir.  Ama asıl iki büyük pencere karşılıklı iki duvarda. Vitrayla süslenmiÅŸ pencerelerin üste doÄŸru kıvrılarak sivrilen biçimi Magrip kadar Hint mimari özelliÄŸi görülür. Caminin içindeki kolonlar kare ÅŸeklindedir. Fazlaca sivri olan kubbe direk duvarlar üstüne oturmaktadır. Cami iç mekanında fazla sayıda kolon olması mekanı bozmuÅŸtur. Caminin iç süslemeleri kalem iÅŸidir. Çini hiç kullanılmamıştır. Alt kat boÅŸaltılarak 1992 yılında camiye çevrilmiÅŸ. Camide cumaları yer kalmadığından alt kattaki salonda kullanılmaktadır. Fakat bugün cuma namazı dışında bütün namazlar alt kattaki ''cami'' de kılınıyor; tarihi cami cumadan cumaya açılmaktadır. Cami 1983 yılında onarıldıktan sonra Ä°stanbul Ticaret Odası’nın bu bölgeye taşınması ile 2008 yılında Ä°stanbul Ticaret Odası tarafından tekrar yenilenmiÅŸtir.

Camiler

Turan Akýncý Kitaplarý