Cağaloğlu Nallı Mescit
Nallı Mescit, İmam Ali Mescidi veya Babıali Mescidi; İstanbul Suriçi Cağaoğlu Babıali’de İstanbul Valiliği binasının kuzey batısında Ankara Caddesine cepheli olarak Fatih Sultan Mehmet devrinde Ak Şemsettin Efendinin akrabası İmam Ali Efendi tarafından yaptırılmıştır. Cami İstanbul valiliğinin bahçesi içinde kalmaktadır. Aynı zamanda Ankara Caddesine cephelidir. Marmaray inşaatları gereğince Ankara Caddesi trafiği kısıtlanınca cami meydanda kalmıştır. Caminin banisi İmam Ali Efendi’nin mezarı da yakınlardaki Cevdet Paşa Kütüphanesinin arkasındadır. Mescide Hekimoğlu Ali Paşa’nın kardeşi olan Feyzullah Efendi tarafından minber konularak cami haline getirilmiştir. Nallı mescit 1800’lerde meydana gelen Bab-ı Ali yangınıyla yanmıştır.1868 yılında yeniden yapıldığını anlatan Mustafa İzzet Efendi tarafından yazılmış kitabesinden anlaşılır. Sami Efendi tarafından yazılmış ikinci bir kitabede ise 1902 de tamir edildiği anlatılır.
MÄ°MARÄ° YAPI

Yapı eklektik usulde inÅŸa edilmiÅŸtir. Hint ve Ä°ran Camilerinde görülen detaylar bu yapıda kullanılmıştır. Yapının eski hali sarı ve bej renkli idi. Yeni onarım sonrası enine kırmızı beyaz çizgili bir hale gelmiÅŸtir. Caminin eski haline dair elimizde her hangi bir bilgi ve belge olmadığı için son yapılan onarımın neye dayanarak yapıldığını bilmemekteyiz. Ama Ä°stanbul Osmanlı yapıları arasında bu ÅŸekilde iki renkli seramik ile kaplanan baÅŸka bir örnek yoktur. Caminin mimari planı kare formunda olup tek kubbelidir.  Yapının harim ebadı 8,50 m X 8.50 metredir. Harimin üstü sekizgen bir kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbenin dört köşesi çevre duvarlara oturmaktadır. DiÄŸer dört köşe ise köşelerdeki tonozlarla taşınmaktadır. Yapı kagir olarak inÅŸa edilmiÅŸtir. Çatı ve kubbe kurÅŸunla kaplanmıştır. Caminin mihrabı ve vaaz kürsüsü beyaz ahÅŸaptandır. Ãœzerlerinde bitkisel motifler bulunmaktadır. Minber üzerindeki külah ise gelenek dışı soÄŸan kubbe ÅŸeklindedir. Bu esinlenen hint mimarisi etkisidir. Caminin içinde kalem içi bitkisel motifler bulunmaktadır. Harim kısmının kuzeyinde son cemaat yeri bulunmaktadır. Duvarlarında alt sırada dört büyük ve mahfil sırasında sekiz küçük yuvarlak kemerli pencereler bulunur. Kubbe kasnağında ise dört yanda dört pencere bulunmaktadır. Cami içi bu pencerelerden dolayı oldukça aydınlıktır. Caminin üst çatı saçağı ve kubbe altı saçaklarında devamlı tekrar eden zigzaglı silmeler bulunmaktadır. Vaktiyle camii minaresindeki Nal ÅŸeklindeki kabartmalardan dolayı Nallı mescit olarak ünlenmiÅŸtir. Caminin üç kapısı bulunmaktadır. Kuzeyde olan ana kapı kuzey cephesindedir. Bu kapıya ulaÅŸmak için basamaklarla son cemaat yerine girilmektedir. Batı kapısı ise pencereden bozmadır. DoÄŸu kapısı ise hünkar mahfiline çıkılmaktadır.

Åžimdiki minarenin ÅŸerefe altı yaprak ÅŸeklinde süslemeli olup, ÅŸerefe etrafı mermer korkulukludur. Minarenin külahı ise saçaklıdır.  AlışılagelmiÅŸ klasik üslubun dışındaki mimarisi ile dikkat çekicidir. Minare kesme taÅŸtan inÅŸa edilmiÅŸtir. Minarenin kürsüsü de kesme taÅŸtan inÅŸa edilmiÅŸtir. Åžerefe çıkış kapısı mescidin içindendir. Minarenin külahı da geleneksel dışı bir soÄŸan kubbedir.

Camiler

Turan Akýncý Kitaplarý