Erenköy Zürafalı Köşk
Erenköy Zürafalı Köşk; İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Kadıköy Erenköy tren istasyonunun yanında inşa edilmiştir. Köşkün bahçesinde eskiden gerçek boyutlu bir zürafa heykeli olduğu için bu isim verilmiştir. Köşkün inşa tarihi ve mimarı belli değildir. Sultan II. Abdülhamit dönemi maarif nazırı Münif Tahir Paşa bu köşkü üç katlı 20 odalı olarak inşa edilmişti. Bahçedeki zürafa heykeli İtalya’da heykeltıraş rozette tarafından yapılmıştı. Paşa Bu heykeli İtalya’dan alıp İstanbul’a getirtmişti. Bu heykelden dolayı zürafalı köşk ismi verilmişti.
Osmanlı devletinin yıkılmasından sonra. Bu köşk bakımsız kaldı. Bundan dolayı çevrede perili köşk yakıştırması yapıldı. Bahçede sandalla gezilebilecek ebatta büyük bir havuz vardı. Bu zaman içinde yok oldu. Münif Tahir PaÅŸa’nın Çubuklu’da da bir köşkü bulunmakta idi.  Bu Köşk yalının merdivenli aÄŸacı tüm Ä°stanbul’un bildiÄŸi bir ÅŸeydi. EÄŸitimini Almanya’da tamamlayan Münif PaÅŸa birkaç dil bilir, köşkünde Ä°ngiliz mürebbiyeler bulunurdu. Münif PaÅŸa, Erenköy’deki köşkünde uzun bir süre oturamadı. Münif Tahir PaÅŸa Erenköy’de 82 yaşına kadar oturabildi. Ve burada vefat etti.

I.Dünya Savaşında bu yapı hastane olarak kullanıldı. Daha sonra da okul olarak kullanıldı.  KurtuluÅŸ savaşından sonra Kazım Karabekir tarafından satın alındı. 1938 yılına kadar Kazım Karabekir ve ailesi bu yapıda oturdu. Daha sonra politika icabı Ankara’ya taşındı. Bir dönem aile tarafından yazlık olarak kullanıldı. Zürafalı köşk günümüze ulaÅŸamadı. Köşkün yerine iki kagir yapı yapıldı. Bu yapılardan biri bugün Kazım Karabekir için oluÅŸturulmuÅŸ bir müzeye dönüştü. Kazım Karabekir 1948 yılında vefat edince, aile bu eve dönüş yaptı.  EÅŸinin vefatından sonra bu yapı PaÅŸa’nın köşkü ikiz çocuklarından Emel Karabekir Özerengil’e miras kaldı. Eser Özerengil’in vefatından sonra bu yapı sahipsiz ve bakımsız kaldı. PaÅŸanın kızlarından Hayat Karabekir FevzioÄŸlu ve Timsal Karabekir ve Timsal Karabekir Yıldırım ve torunu Gülden GazioÄŸlu tarafından Kazım Karabekir vakfı kuruldu.  Bu vakıf çerçevesinde 2005 yılında bu yapıda Kazım Karabekir Müzesi açıldı. Ä°ki katlı müzenin üst katında paÅŸanın güncel hayatından eÅŸyalar, alt katında ise PaÅŸa’nın çalışma odası bulunmaktadır. Müze haftada iki gün açıktır.

Anadolu Yakası Köşkleri

Turan Akýncý Kitaplarý