Caddebostan Ragıp Sarıca Köşkü
Ragıp Sarıca Köşkü; İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Caddebostan Cemil Topuzlu Caddesi’ne cepheli olarak Saray Başmabeyincisi Ragıp Sarıca tarafından 1906 tarihinde inşa edilmiştir. Yapının mimarı o dönemin İstanbul Mühendislik Mektebi hocalarından Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund idi. Mimar iki köşk bir de selamlık binası inşa edilmiştir. Caddebostan sahilinde iki köşkten nispeten sade olan Paşa’nın kızı olan Tevhide Hanım için inşa edilmiştir. Diğer daha şatafatlı olan köşk Ragıp sarıca için inşa edilmiştir. Ragıp Paşa kendiside heybetli bir kişi idi. Bu iki köşkten başka bir de selamlık yapısı vardır. Selamlık binası tek katlı ve kara tarafındadır.
Ragıp Sarıca PaÅŸa;  Sultan II. Abdülhamit döneminde Yıldız Sarayı’nda baÅŸmabeyincilik görevinde bulunmuÅŸtur. Ragıp Sarıca PaÅŸa halen Yunan hudutları içerisinde bulunan EÄŸriboz'da 1857 yılında doÄŸmuÅŸ ve Mülkiye Mektebi'ni bitirdikten sonra devlet hizmetine girmiÅŸti.1908 yılına kadar Yıldız Sarayı'nın güvenilir bir mensubu olan Ragıp PaÅŸa, devlet memuriyeti yanında ticaretle de uÄŸraÅŸmıştır. KardeÅŸi ise padiÅŸahın doktorluÄŸunu yapmıştır. BeyoÄŸlu'nda birbirine yakın Anadolu, Rumeli ve Afrika hanlarını yaptırmıştır. Tekirdağ’da Umurca Rakı Fabrikasını kurmuÅŸtu. Debdebeli yaÅŸantısı, büyük bir serveti vardı. Önemli sayıda gayrimenkul edinmiÅŸti. Son derece zevkli ve bilgili olan paÅŸa, yaptırdığı büyük binalarda zevkini ve kültürünü simgelemiÅŸtir. Sultan II. Abdülhamit döneminin bu varlıklı ve zevkli paÅŸası 1908 MeÅŸrutiyeti’nden sonra padiÅŸahın Selanik'te Alatini Köşkü'ne gönderilmesini müteakip Rodos'a sürgün edilmiÅŸtir. Sürgünde mide kanserine yakalanmıştır. Tedavi için Ä°sviçre'ye gitti. Dönüşte çok yaÅŸamadı, Çiftehavuzlar'daki köşkünde 1920 yılında vefat etti.  Caddebostan’daki köşk 40.000 altına mal olmuÅŸtur.

Her iki köşkte bir bodrum ve üç kattan meydana gelir. Ragıp Paşa kendi köşküne daha görkemli olabilmesi için sahil tarafına bir de saat kulesi eklettirmiştir. Sahil yolu inşaatı sırasında yapının yol kenarında olan müştemilat ve havuz binaları yıkılmıştır. Köşkler tamamen kagir olup, bodrum dışındaki cephelere ahşap kaplamalar yapılmıştır. Balkon ve pencere panjurlarında özellikle güzel bir ahşap işçiliği görülür. Dış görünüm itibariyle ahşap köşk havasını yansıtır. İç dekorasyonunda duvarlar düz olmasına karşın ahşap tavanlarda yoğun süslemeler görülür. Özellikle o dönem Rum ustalar tarafından yapılmış olan altın varaklı işlemeler görülür. Köşkün tüm mermerleri İtalya’dan iç döşeme parkeleri Viyana’dan getirilmiştir. Ragıp Paşa 1920 yılında vefat edince köşk satılmıştır. Bir dönem Sıtkı Çiftçi tarafından satın alınmıştır. Yelken kulübü, askeri nezarethane olarak ta kullanılan yapı bugün bakımsız bir haldedir. Bir dönem kat kat kiraya verilmiş ve burada Vehbi Koç ve Abidin Dino gibi tanınmış kişiler ikamet etmiştir. Yapının güncel fotoğrafı Özgül Karadeniz tarafından çekilmiştir.

Anadolu Yakası Köşkleri

Turan Akýncý Kitaplarý