Acıbadem Ahmet Ratib Paşa Köşkü
Ahmet Ratib Paşa Köşkü; İstanbul Üsküdar Acıbadem Ahmet Ratib Paşa tarafından Mimar Kemalettin Beye yaptırılmıştır. Mimar Kemalettin ve Vedat Tek’in öncülüğünü yaptıkları Ulusal Mimarlık döneminin enteresan yapılarından biridir. Köşkün kesin yapılış tarihi 1904 yılı tahmin edilmekte olup 19808 yılına kadar sürmüştür. Dönemin Hicaz valisi Ahmet Ratib Paşa bu köşkün yapımı için çok özenmiştir. Yapının büyük bir kısmı Viyana’da prefabrik olarak hazırlanmıştır. Konakta Bakara Kistali’nden merdiven trabzanları yapılmıştır. Tüm mobilyalar, avizeler ve aksesuarlar yurt dışından ithal edilmiştir. Köşkün çinili hamamı Osmanlı hamamları arasında paha biçilmez bir yere sahiptir.
Yapı dört katlıdır. Bodrum kısmı sayabileceğimiz kürsü katı kagirdir. Bu kagir plan formatı üzerine ahşap üç katlı bir yapıdır. Çatısı ahşap olup kiremitle örtülmüştür. Birinci ve ikinci katlar yüksek tavanlıdır. Son kat ise alçak tavanlı bir çatı katıdır. Yapının ahşap saçakları çok sayıdaki eli böğründe ile taşınmaktadır. İkinci katta gerek giriş üzerinde bir açık balkon ve dört yanda ikişer simetrik çıkma balkonlar vardır. Tüm pencereler ahşap kepenklidir. İrinci kat pencereleri üzerinde oval art nouveau süslemeler bulunur. Yapı birinci katı giriş kotundan 1,5 metre daha yüksektir. Yapının iki yönünde kırma çatılı üçgen alınlıklar vardır. Yapı 52 odalıdır.

Yapının bitiÅŸ tarihleri olan 1909 yıllarında Sultan II. Abdülhamit tahttan indirilmiÅŸtir. PadiÅŸahın has adamı olan Ahmet Ratib PaÅŸa tutuklanmış ve bu köşk dahil tüm malına el konmuÅŸtur. Ahmet Ratib PaÅŸa bu kökte hiç oturamamıştır. Büyük bir para ile yapılan bu güzel yapı sahibine yaramamıştır. Ahmet Ratip PaÅŸa’nın babası Kaptan-ı Derya Topçu başızade Mahmut PaÅŸa’nın oÄŸludur. Tanzimatın ilk yıllarında modern eÄŸitim görerek yetiÅŸmiÅŸtir.  Mekteb-i Bahriye'den deniz subayı olarak mezun olmuÅŸ ve Osmanlı donanmasında görev almıştır.  Döneminin istikbal vaat eden subaylarındandır. Sultan II. Abdülhamit'in güvenini kazanmıştır. Bahriye Mirlivası ki karşılığı deniz amiralidir. Amiral rütbesiyle Bahriye Nazırlığına atanmıştır.  1889'da Bahriye Ferik'i rütbesinde iken, Mahmut Celalettin PaÅŸa baÅŸkanlığında Girit'e gönderilmiÅŸtir. 1892'de PadiÅŸah tarafından Bahriye Müşiri rütbesi verilerek onurlandırılmıştır.  Sultan II. Abdülhamit'in Osmanlı Donanması'na beslediÄŸi olumsuz duyguların etkisiyle Ahmet Ratip PaÅŸa, Hicaz ValiliÄŸi'ne ve Komutanlığı'na atanarak Ä°stanbul'dan uzaklaÅŸtırılıyor.  Hicaz Demiryolu Projesi'nin gündeme gelmesi ile Hicaz Åžimendifer Hattı Ä°anesi Fonu'nun oluÅŸturulmasında sorumluluk alan Ahmet Ratip PaÅŸa aynı zamanda,   merkezi Ä°stanbul'da bulunan TeftiÅŸ - i Askeri Komisyonu Alisi'nin de üyeliÄŸini yapıyor. BaÅŸkanlığını PadiÅŸahın yaptığı TeftiÅŸi Hicaz Demiryolu'nun yapımında üstlendiÄŸi görev ve kendisinin Sultan II. Abdülhamit'e yakın olması sebebiyle yolsuzlukla suçlanıyor. Bu sırada tüm Sultan II. Abdülhamit kadrosu içeri alınıyor. Ahmet Ratip PaÅŸa Hicaz valiliÄŸi görevini 16 yıl sürdürüyor. Rütbesi kaldırılıp tüm görevlerinden uzaklaÅŸtırılarak Akdeniz adalarına sürgüne gönderiliyor. Yargılama sonucu aklandıysa da duyduÄŸu güvensizlik ve kırgınlık yüzünden yurda dönmeyerek 1909 yılında Fransa'ya gidiyor ve 1913 yılında Paris'te ölüyor. 1909 yılındaki Ä°ktidar deÄŸiÅŸikliÄŸinden sonra bu köşk Maarif Nezareti tarafından satın alınmış ve bugünlere deÄŸin çeÅŸitli isimlerle okul olarak kullanılmıştır. Çamlıca kız Lisesi ilk kız lisesidir. En son Çamlıca Kız Lisesi olarak kullanılmaktadır.

Anadolu Yakası Köşkleri

Turan Akýncý Kitaplarý