Caddebostan Tevhide Sarıca Köşkü
Tevhide Sarıca Köşkü; İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Caddebostan Cemil Topuzlu Caddesi’ne cepheli olarak Saray Başmabeyincisi Ragıp Sarıca tarafından 1906 tarihinde inşa edilmiştir. Yapının mimarı o dönemin İstanbul Mühendislik Mektebi hocalarından Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund idi. Mimar iki köşk bir de selamlık binası inşa edilmiştir. Caddebostan sahilinde iki köşkten nispeten sade olan Paşa’nın kızı olan Tevhide Hanım için inşa edilmiştir. Diğer daha şatafatlı olan köşk Ragıp Sarıca için inşa edilmiştir. Ragıp Paşa kendiside heybetli bir kişi idi. Bu iki köşkten başka bir de selamlık yapısı vardır. Selamlık binası tek katlı ve kara tarafındadır.
Ragıp Sarıca PaÅŸa;  Sultan II. Abdülhamit döneminde Yıldız Sarayı’nda baÅŸmabeyincilik görevinde bulunmuÅŸtur. Ragıp Sarıca PaÅŸa halen Yunan hudutları içerisinde bulunan EÄŸriboz'da 1857 yılında doÄŸmuÅŸ ve Mülkiye Mektebi'ni bitirdikten sonra devlet hizmetine girmiÅŸti.1908 yılına kadar Yıldız Sarayı'nın güvenilir bir mensubu olan Ragıp PaÅŸa, devlet memuriyeti yanında ticaretle de uÄŸraÅŸmıştır. KardeÅŸi ise padiÅŸahın doktorluÄŸunu yapmıştır. BeyoÄŸlu'nda birbirine yakın Anadolu, Rumeli ve Afrika hanlarını yaptırmıştır. Tekirdağ’da Umurca Rakı Fabrikasını kurmuÅŸtu. Debdebeli yaÅŸantısı, büyük bir serveti vardı. Önemli sayıda gayrimenkul edinmiÅŸti. Son derece zevkli ve bilgili olan paÅŸa, yaptırdığı büyük binalarda zevkini ve kültürünü simgelemiÅŸtir. Sultan II. Abdülhamit döneminin bu varlıklı ve zevkli paÅŸası 1908 MeÅŸrutiyeti’nden sonra padiÅŸahın Selanik'te Alatini Köşkü'ne gönderilmesini müteakip Rodos'a sürgün edilmiÅŸtir. Sürgünde mide kanserine yakalanmıştır. Tedavi için Ä°sviçre'ye gitti. Dönüşte çok yaÅŸamadı, Çiftehavuzlar'daki köşkünde 1920 yılında vefat etti.  Caddebostan’daki köşk 40.000 altına mal olmuÅŸtur.

Her iki köşkte bir bodrum ve üç kattan meydana gelir.  Sahil yolu inÅŸaatı sırasında yapının yol kenarında olan müştemilat ve havuz binaları yıkılmıştır. Tevhide Hanım köşkü denize kadar uzanan büyük arazisi içindeki koru içinde bulunmaktadır. Bu koru içine daha sonra apartmanlar dikilmiÅŸtir. Koru tahrip edilmiÅŸtir. Köşkler tamamen kagir olup, bodrum dışındaki cephelere ahÅŸap kaplamalar yapılmıştır. Balkon ve pencere panjurlarında özellikle güzel bir ahÅŸap işçiliÄŸi görülür. Dış görünüm itibariyle ahÅŸap köşk havasını yansıtır. İç dekorasyonunda duvarlar düz olmasına karşın ahÅŸap tavanlarda yoÄŸun süslemeler görülür. Özellikle o dönem Rum ustalar tarafından yapılmış olan altın varaklı iÅŸlemeler görülür. Köşkün tüm mermerleri Ä°talya’dan iç döşeme parkeleri Viyana’dan getirilmiÅŸtir. Ragıp PaÅŸa 1920 yılında vefat edince üç kızı Tevhide, Nahide ve AyÅŸe Hanımlar bu köşkte yaÅŸamışlardır. 1936 yılına kadar bu evde oturmuÅŸlardır. 1936 yılında köşk satılmıştır. Köşkü Yusuf Ziya Demiriz satın almıştır. Yapının güncel fotoÄŸrafı Özgül Karadeniz tarafından çekilmiÅŸtir.

Anadolu Yakası Köşkleri

Turan Akýncý Kitaplarý