Süleymaniye Darülhadis Medreseleri
Süleymaniye Darülhadis Medreseleri; İstanbul Suriçi Süleymaniye külliyesini meydana getiren yapılar topluluğundan ikisidir. Süleymaniye külliyesinin içinden geçen Prof.Sıddık Sami Onar Caddesi ile külliyenin doğusunda kalan yapı adasında inşa edilmişlerdir. Bu yapılar onuncu Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından dönemin mimarı Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Külliye; cami, medrese, sıbyan mektebi, hamam, türbeler, darülşifa, tabhane, kervansaray, hazire, şadırvan, kütüphane, tıp medresesi, darülkurra ve darülhadisten meydana gelir. Cami 1557 yılında diğer külliye yapıları 1559 tarihinde tamamlanmıştır. Süleymaniye Medreseleri Osmanlı eğitim düzeninin en yüksek eğitim kurumlarıdır. Bu konu ile ilgili vakfiyede medresede görev yapacak ilim adamlarının vasıfları açıkça yazılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman ordusunun mühendis ve doktor ihtiyacının yanı sıra eğitim ve bilim için bu medreseleri yaptırmıştır. Bunlardan Darül-Hadis Müderrisliğine daha önce Bağdat kadılığı yapan ünlü alim Molla Yahya Bin Mureddin’i getirmiştir. Onun yanı sıra devrin ulemasından Kadızade Şemsettin Ahmet, Mimarzade Musluhiddin Mustafa, Karahisarlı Şeyh Mehmet Efendi de burada ders vermiştir. Tetüme Medresesinde Süleymaniye medreselerinde yüksek tahsillerini yapacak için de olanak sağlamıştır.
Süleymaniye Medresesinin yapımı ile birlikte o zamana kadar devrin ünlü kültür yuvarlarından Fatih Medreseleri ikinci planda kalmıştır. 17. yüzyılda Süleymaniye Medreselerinde yapılan düzenleme ile burası 12 dereceye kadar yükseltilmiÅŸ ve bu düzen Osmanlıların son zamanına kadar sürmüştür. Süleymaniye Medreselerindeki eÄŸitim Ä°ptidai’den baÅŸlayarak eÄŸitimin en yüksek derecesi olan Darül-Hadis’le son bulmuÅŸtur.  Ä°lk açılışında bu medreselere Åžah Muhammet Efendi ve Ali Çelebi’nin müderris olduÄŸu bilinmektedir. Darül-Hadis Medresesi külliyenin cami mihrabının karşısında yapılmıştır. Kesme taÅŸtan yüksek kubbesi ile dikkati çeken bu bölümde Hadis ilimleri ile ilgili eÄŸitim verilmekte idi. Dar bir yolun iki tarafına simetrik olarak yerleÅŸtirilen bu medreselerin altında öğrenci hücreleri bulunmaktadır. Hücreler standart 16 metrekare ebadında kare planlı, ocaklı ve niÅŸlidir. Dersanesi olmayan darülhadisin fevkani çatılı bir dersiam odası bulunur. Süleymaniye darülhadisi’nde 1792 tarihinde biri müderris 45 kiÅŸi kalmakta idi. 1914 teftiÅŸinde ise 45 talebenin okuduÄŸu medresede 30 kiÅŸi kalmakta idi.

Bugün sağlam bir şekilde günümüze ulaşan medrese özgünlüğünü kaybetmiştir. Bugünkü görünümünü 1950 yıllardan sonra alan medrese Aziziye Sosyal Yardım Vakfı tarafından kullanılmaktadır.

Medreseler

Turan Akýncý Kitaplarý