Tophane Venedik Elçilik Sarayı
Tophane, Boğazkesen Caddesi Tomtom Kaptan Sokak No. 7 adresinde bulunan Venedik Sarayı 1782 yılında inşa edilmişti. Palazzo Venezia adı verilmiş olan bina İstanbul'daki en eski elçilik sarayıdır. Venedik Büyükelçiliği, Osmanlı başkenti İstanbul'da 1454 yılından 1797 yılına kadar 343 yıl kesintisiz faaliyet göstermişlerdi. 1463 savaşı sonrasında 1479 yılında yapılan anlaşmaya göre Venedik Devleti İstanbul'da resmen elçi bulundurma hakkı elde etmişti. 1527 yılında ise Venedik Elçiliği Tophane Boğazkesen'e yerleşmişlerdi. Saray, Elçilik yapısı, İtalyan Lisesi ve İtalya Oteli'nin oluşturduğu bir İtalyan Mahallesi'nin içinde yer almıştı.
Bizans döneminde Ä°stanbul'a gelmiÅŸ olan ilk yabancı milletlerden birisi de Venediklilerdi. Eminönü'nde ve Galata'da iskân edilmiÅŸ olan koloni daha sonra büyükelçilik kurmuÅŸlardı. Ä°lk sefaret binası Galata Limanı'na yakın bir konumda bulunmaktaydı. 

1463 - 1479 Osmanlı Venedik Savaşı'nın sebebi Ege Adaları'ydı. SavaÅŸ sonrasında adalar Osmanlı'ya geçmiÅŸ buna karşılık olarak da Venedikliler Osmanlı limanlarında ticaret hakkı kazanmışlardı. 

1527 yılında itibaren Venedikliler, Tophane BoÄŸazkesen'de bir arazi almışlar ve elçiliklerini taşımışlardı. Tophane, 16. yüzyılda BoÄŸaz manzarası olan baÄŸlık bahçelik bir bölgeydi. 

1570- 1573 yıllarında yaÅŸanan Kıbrıs Savaşı sırasında iliÅŸkiler çok gerginleÅŸmiÅŸti. ElçiliÄŸin bütün üyeleri büyükelçiliÄŸe kapatılmış ve gökyüzüne bakmalarına bile izin verilmemiÅŸti. Ayrıca tüm pencereleri de tahta perde ile kapatılmıştı. Girit Savaşı sırasında ise büyükelçilik personelinden üç kiÅŸiye kürek cezası verilmiÅŸ ve hatta Müslümanlığa geçmeleri bile onları bundan kurtaramamıştı. 

1645 yılında Osmanlı Girit savaşı sebebiyle Venedik ile iliÅŸkiler yeniden bozulmuÅŸ ve elçi Baylos Sorenzo casus olduÄŸu gerekçesi ile tutuklanmıştı. 1670 yılında iliÅŸkiler tekrar düzelmiÅŸse de bu sırada Venedik Baylozu'nun evi yaÄŸmalanmış ve oturulamaz bir hale gelmiÅŸti. Venedik Büyükelçisi Vernier, sefaret için bu bölgede yeni bir yer aramıştı. Testa Ailesi'nin köşkünü ve zaman içinde de yakınındaki arsaları satın almıştı. Bu uzun süreli temsil sırasında Venedikli diplomatlar, Osmanlı devlet adamları ile kiÅŸisel dostluklar kurmuÅŸlardı.  
 
18. yüzyılda Venedik Sarayı artık eskimiÅŸti ve yenilenmesi gerekmekteydi. 1777 yılından itibaren Büyükelçi Andrea Memmo'nun yönlendirmesi ile bu görev Polonyalı mimar Orlovski'ye verilmiÅŸti. Projeyi Venedik Senatosu onaylamış ve beÅŸ yıl süren yenileme çalışmaları baÅŸlamıştı. Mimarlık eÄŸitimi almış olan Büyükelçi Andrea Memmo, elçilik binasının Venedik Saraylarına benzer bir üslupta yapılmasını saÄŸlamıştı. Venedik'ten ustalar ve sanatçılar getirilmiÅŸ ve yapının cephesini yeni bir üslupla inÅŸa etmiÅŸlerdi. Sarayın içinde kemerlerle taşınan bir merkez galeri bulunmaktadır ve buraya çıkan çift kollu bir merdiven inÅŸa edilmiÅŸtir. Tören ve balolar için bir kabul salonu ilave edilerek bina büyütülmüştür. Yangınlardan etkilenmeyen bir arÅŸiv tasarlanmış ayrıca revir, hapishane, ÅŸapel ve mutfak için de ek binalar yapılmıştır. Yapı üç katlı olup neoklasik mimari üslubuyla inÅŸa edilmiÅŸtir. Ana giriÅŸ kapısının üzerinde Venedik arması olan aslan görülmektedir. Aslan Venedik Devleti'nin koruyucu azizi, dört Ä°ncil yazarından Marcos'u simgeleyen bir armadır. 

18 Ekim 1797'de imzalanan Campo Formio Anlaşması Venedik tarihinde dönüm noktası olmuş ve Venedik Devleti son bulmuştu. Kuzey İtalya'yı ele geçiren Fransızlar ile Avusturyalılar Venedik Devleti'nin topraklarını bölüşmüşler ve General Napolyon Bonapart ile Kont Philipp Cobenz paylaşma anlaşması yapmışlardı. Bunun sonucunda Avusturya, Venedik Devleti'nin ülke dışındaki mülklerine de sahip olmuştu.

Sefaret Sarayları

Turan Akýncý Kitaplarý