Tepebaşı Amerikan Elçilik Sarayı
Tepebaşı MeÅŸrutiyet Caddesi No. 56 adresinde bulunmuÅŸ olan sefaret binası Ignazio Corpi tarafından ikametgâh olarak 1882 yılında inÅŸa edilmiÅŸti. Corpi Ailesi'nin kökleri Ceneviz'den gelmekte olup aile daha sonra Sakız Adası'na göçmüştü. Ailenin bir kolu Ä°stanbul'a göçmüş olup bankerlik, tersanecilikten servet sahibi olmuÅŸlardı. Ignazio ise buharla çalışan deÄŸirmenlerden servetine servet katmıştı.  Tepebaşı, Osmanlı döneminde "Petits Champs des Mort" yani Küçük Mezarlık olarak anılmaktaydı. Corpi'nin sarayını inÅŸa ettirdiÄŸi MeÅŸrutiyet Caddesi de o yıllarda Kabristan Sokak adıyla bilinmekteydi.
Ä°talya'dan mimar Giacomo Leoni Ä°stanbul'a davet edilmiÅŸ ve geldiÄŸinde Levanten mimar Georgio Stampa ile iÅŸbirliÄŸi yapmış ve Corpi Sarayı'nın inÅŸasını beraber üstlenmiÅŸlerdi.  Yapı dokuz yılda 1873 - 1882 yılları arasında inÅŸa edilmiÅŸti.

Binadaki kapı ve pencerelerin yapımında Piyemonte gül ağacı ve zemin için ise Carrera mermeri kullanılmıştı. Yapının birçok malzemesi de İtalya'dan getirtilmişti. Yunan mitolojisinden sahnelerin tasvir edildiği resimler giriş salonu duvarlarında görülmektedir. Tavan resimlerini yapan sanatçılar da o dönem İtalya'dan getirtilmişti. Viyana tarzına yakın olan saray, birliğini henüz sağlamış İtalya'nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu işgali altında kalmış mimari anlayışını yansıtmaktaydı. Buna karşın üzerinde taşıdığı sembollerle saray, İtalyan kültürüne daha yakındı.
 
Cephede dört payenin taşıdığı kemerlerin kilit taÅŸları aslan başı iken, balkonunkiler Merkür başıdır. Dökme demirden merdiven korkuluklarına ise Corpi ailesinin ambleminden esinlenilmiÅŸ ejderha figürleri iÅŸlenmiÅŸti. Sarayın yüksek tavanlarını süsleyen fresklerde Apollo, Bacchus gibi mitolojik tanrılar resmedilmiÅŸti. Sarayın en ilgi toplayan duvar resmi ise, yemek salonunda yer alan ve doÄŸal büyüklüğünde betimlenmiÅŸ olan Son AkÅŸam YemeÄŸi sahnesiydi. GeniÅŸ ve bakımlı bahçeleri, büyüleyici Haliç manzarasını gören mermer balkonları ile etkileyici bir yapıdır. 

Saray, 1906 sonrasında Amerika BirleÅŸik Devletleri Sefaret Sarayı olarak kullanılmıştı. 1910 yılında Amerikan ElçiliÄŸi, konsolosluÄŸun kullanımı için Haliç tarafına yeni bir ofis binası inÅŸa ettirmiÅŸ ve bir köprü ile de elçilik sarayına baÄŸlamışlardı. Yeni yapıların mimarı, Washington Türkiye BüyükelçiliÄŸi binasını da inÅŸa eden George Oakley Totten'dı. Mimar hem ofis binasının hem de sarayın ana giriÅŸ alınlığına Amerikan kartalı figürünü yerleÅŸtirmiÅŸti. 

Daha sonra büyükelçilik Ankara'ya taşındığı için bina baÅŸkonsolosluÄŸa dönüştürülmüştü. 1937'den 2003 yılına kadar da ABD Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu olarak kullanılmıştı. Mevcut saray ve ek binalar baÅŸkonsolosluk ihtiyaçlarını karşılamayınca Amerikalılar Ä°stanbul'da yeni bir baÅŸkonsolosluk binası inÅŸa etmiÅŸler ve buradan Ä°stinye'ye taşınmışlardı. Yapı uzunca bir süre harap vaziyette kalmıştı.  Konsolosluk için kullanıldığından dolayı yüksek duvarlar ile caddeden ayrılmıştı. 2017'de özel bir kulübün oteli olarak kullanılmaktadır.

Sefaret Sarayları

Turan Akýncý Kitaplarý