Beyoğlu Fransız Elçilik Sarayı
BeyoÄŸlu, Ä°stiklal Caddesi Nuru Ziya Sokak No. 10 adresinde bulunan sefaret sarayı 1847 yılında inÅŸa edilmiÅŸti. Bina Ä°stiklal Caddesi, Nuru Ziya Sokak ile Postacılar Sokak arasındaki yapı adasında Fransız mimar Pierre Leonard Laurecisque tarafından tasarlanmıştı.1839 yılında baÅŸlanan inÅŸaat sekiz yıl sürmüş ve 1847 yılında tamamlanmıştı. Kanuni Sultan Süleyman ile Fransa Kralı 1. Francoise arasında baÅŸlayan dostluk çerçevesinde 1535 yılında ilk Fransız Elçisi Ä°stanbul'a gelmiÅŸti. Daha sonra Ä°stanbul'a gelen büyükelçiler ise Pera BaÄŸları denilen bölgede kendilerine daimi bir ikametgâh inÅŸa ettirmiÅŸlerdi. 1589 yılında Ä°stanbul'a gelen Fransız Elçisi Savary de Breves döneminde bölgede ilk elçilik arsası satın alınmış bu adımla BeyoÄŸlu'nda ilk sefaret kurulmuÅŸtu. Ä°lk binanın 1589 yılında inÅŸa edildiÄŸi bilinmekte olup yapı da ahÅŸaptı. 1630 yangınında bu bina tahrip olmuÅŸ ve tekrar yeni bina inÅŸa edilmiÅŸti. 
1730 yılında Ä°stanbul'da bulunan Fransız Büyükelçisi Marki Louis Sauveur de Villeneuve iki ülke arasında en çok iz bırakmış isimdi. Babıâli'nin Rusya ve Avusturya ile olan iliÅŸkilerinde Osmanlı'nın yanında yer alan kiÅŸiydi. 1730 yılı ocak ayında veliahttın doÄŸumu vesilesiyle Fransız Sarayı'nda birkaç gün boyunca ÅŸenlikler yapılmış ve ziyafetler verilmiÅŸti.  Büyükelçi Villeneuve Fransa'ya döndükten sonra yerine gelen elçiler bir iz bırakamamışlardı. 

1755 yılında Ä°stanbul'a bu kez de Vergennes Kontu Charles Gravier elçi olarak gelmiÅŸti. XIV. Louis'in müstakbel dışiÅŸleri bakanı olan bu kiÅŸi, kısa sürede önemli bir kadro oluÅŸturmuÅŸtu. Ressam Antoine de Favray, Maltalı bir ressamdı. Fransız elçisi Vergennes ile tanışmış ve onun mahiyetine girmiÅŸti. 

1767 yılında çıkan yangında sefaret bir kez daha yanmış ve bu sefer yeni yapı 1774 yılında caddeden biraz daha geriye inşa edilmişti. 3 Ağustos 1831'de Beyoğlu Büyük Yangını yaşanmış ve Beyoğlu'nda bulunan elçilik saraylarının tamamını yakıp yıkmıştı. Yanan ve yıkılan binaların yerine hemen yeni binalar yapılamamıştı çünkü ülkelerin bu konuda ellerinde hazır bütçeleri yoktu. Bu dönemde sefaretlerin çoğu Tarabya'daki yazlık köşklerde hizmet vermekteydiler. Yanan bina için İstanbul sefareti Paris'ten birçok defa istekte bulunmasına rağmen o para bir türlü gönderilememiş ve yapının yeniden yapılması hep ertelenmişti.

1839 yılında yeni büyükelçilik için bir bütçe oluÅŸturulmuÅŸ ve inÅŸaat için Fransa'dan kraliyet mimarı Pierre Leonard Laurecique ve ailesi Ä°stanbul'a gelmiÅŸlerdi. Mimar bir büyükelçilik yapısına göre oldukça büyük bir bina tasarlamıştı. Yapıya Fransız Sarayı ismi verilmiÅŸ ve Fransız Devleti'nin tüm gücünü ve ihtiÅŸamını göstermesine çalışılmıştı. O dönemdeki Fransız Büyükelçisi Chevalier de Germigny Baron de Germoles yapının tamamlanması için çok emek harcamıştı. 

Yapı kâgir olarak inÅŸa edilmiÅŸ ve hatta Malta'dan bu bina için ısı farklarına dayanıklı kalker kesme taÅŸ getirtilmiÅŸti. Yapının zemin katı takriben iki bin metrekarelik bir alana oturmaktadır. O tarihte Fransa Kralı Louis Philippe'ti, onun döneminde yapılan tüm saraylar bu üslup ile yapılmıştı. Ä°sminden dolayı yapının kapılarında ve alınlıklarında "LP" arması görülmektedir. Sultan II. Mahmut devrinde Ä°stanbul'da önemli bir veba salgını yaÅŸanmış ve ciddi sayıda ölümler olmuÅŸtu. Mimar Pierre Laurecique'nin karısı ve çocuÄŸu da bu salgında hayatlarını kaybetmiÅŸler ve sefaret bahçesindeki kiliseye defnedilmiÅŸlerdi. Fransız Sarayı üç katlı olarak inÅŸa edilmiÅŸti.  GiriÅŸ katı kabul ve balo salonları, birinci katı kançılarya büroları ve ikinci katı ise büyükelçinin konutu olarak tasarlanmıştı. 1844 yılında saray binasına ek olarak kilise ve mahkeme binaları ilave edilmiÅŸtir. 1873 yılında saray bahçesine tercümanlar dairesi, elçilik hapishanesi, ahırlar ve okul yapılmıştır. 

Sarayın büyük ve görkemli bir balo salonu vardır. Kırım Savaşı sonrasında bu salonda birçok davet verilmişti. 1867 yılında Sultan Abdülaziz çeşitli Avrupa ülkelerini kapsayan uzunca bir gezi yapmıştı. Gezi öncesinde onuruna bu salonda davetler verilmişti.

Sefaret Sarayları

Turan Akýncý Kitaplarý