Rumeli Pasajı
BEYOÄžLU RUMELÄ° PASAJI 1900
BeyoÄŸlu Caddesi ile Öğüt Sokağı’nı birbirine baÄŸlayan pasaj 1900 yılında Ragıp Sarıca tarafından inÅŸa ettirilmiÅŸtir. BeyoÄŸlu Caddesi No. 48 adresindeki pasajın mimarı August Jasmund’tur. Yıldız Sarayı Mabeyn görevlisi Ragıb Sarıca PaÅŸa yatırımlarını gayrimenkule yapmış ve sırasıyla BeyoÄŸlu’nda Rumeli Pasajı, Afrika Pasajı, Anadolu Pasajı isimli tüccar apartmanlar yaptırmıştır. 

Binanın yerinde eskiden Bodos ve Kevork isimli şahısların odun depoları bulunmaktaydı. Yapı adası olarak Beyoğlu Ağa Camii’nin yanındadır. Pasajda ve caddede toplam otuz dükkan bulunmaktadır. Üst katlarda 100 ila 300 metrekarelik 52 daire bulunmaktadır. İnşaat sırasında Paşa’yı çok yorgun gören Sultan II. Abdülhamit, Paşa çok yorgun gözüküyorsun, nedir seni bu kadar yorgun düşüren? diye sorar. Hünkarım kullarınıza başlarını sokacak bir yer yaptırıyorum, der. Bunun üzerine sultan II. Abdülhamit, İyi ne eksiğin gediğin olursa tamamlarız diyerek paşayı teşvik eder.

Bütün malzemesi Avrupa’dan gelen bina dönemin en ileri teknolojisine sahipti. Blokların teraslarında sıcak su tesisatı ve çamaşır kurutma yerleri vardı. Pasaj giriÅŸinin iki yanında birinci katta caddeye çıkan konsol kısımlar bulunur. Bu kısımlar beÅŸ kat boyunca yukarı doÄŸru yükselir. Çatı katında devam etmez bir balkonla son bulur.  GiriÅŸin üstünde iki katta bir balkonlar bulunur.  Üçüncü kattaki pencerelerde üçgen alınlık bulunur. Buna karşın beÅŸinci katta ise oval alınlıklar bulunur. Altıncı kat sonunda bina etrafından bir friz devam eder. Sanki yedinci kat sonradan ilave edilmiÅŸ gibidir.  Pasajın giriÅŸi görkemlidir ve yanlarında birer sütun bulunur. Kapı üstünde kitabeye benzeyen tarihler bulunur.

Pasajın üst katlarına da çıkılabilen beş kapısı bulunmaktadır. Yapı yedi katlı ve kagir olarak inşa edilmiştir. Üst katlar konut olarak planlanmış olup 56 daire bulunmaktadır. Binanın yapıldığı dönemde eklektik yapı tarzı çokça kullanılmakta idi. Özellikle giriş kapısı fazlaca süslü ve detaylıdır. Binanın eski sahip ve kiracıları arasında Reboul Eczanesi vardı. Binanın açıldığı ilk günden bu yana Jean Cezar Reboul tarafından kurulmuş olan Pharmacie Parisienne ismiyle çok uzun yıllar devam etti. Reboul 1944 yılında vefat etti ama Türk ortakları tarafından devam ettirildi. Abdullah Efendi Lokantası içi klasik döşenmiş bir lokanta olup döneminin en iyi lokantası idi. Bugün Rumeli Pasajı restore edilmektedir.

Pasajlar

Turan Akýncý Kitaplarý