Avrupa Pasajı
BEYOÄžLU AVRUPA PASAJI 1884
BeyoÄŸlu Caddesi Yeni Çarşı Caddesi ile Sahne Sokağı birbirine baÄŸlayan pasaj 1884 tarihinde inÅŸa edilmiÅŸtir. 1870 Büyük BeyoÄŸlu Yangınından evvel burada Jardin des Fleurs isimli balolar düzenlenen bir lokal vardı. Yangın sonrası buranın toparlanması kolay olmadı. Onnik Düz tarafından Mimar Pulgher tarafından üç katlı olarak inÅŸa edilmiÅŸtir.  9 Mart 1874 tarihinde pasaj 22 dükkan ile açılmıştır. 

56 metre uzunluÄŸundaki pasaj Paris’teki pasajlardan çok benzemektedir. Pasajın üst kısmı bağımsızdır. Orta kısımdaki merdivenlerden ulaşılmaktadır. Çizgisel pasajın aydınlatılması üstteki camekanla aydınlatılmaktadır. Tavanda bulunan orijinal vitraylar 2003 yılındaki El Kaide saldırısında yok oldular. Yerine de yenileri konamadı. Pasajın inÅŸasında Malta taşı kullanılmıştır. Pasajın içinde dükkanlar arasındaki niÅŸlere kadın heykelleri bulunmaktadır. Bu heykeller pasajı bir sanat galerisi haline getirmiÅŸtir. Pasajın yapıldığı dönemde elektrik olmadığı için mekanın içine çok sayıda aynalar konmuÅŸtur. Bundan dolayı buraya Aynalı Pasaj ismi de verilmiÅŸtir.   Yapının yeni Çarşı Caddesi’ne bakan cephesi iki katlıdır. Tam ortadan üstü kemerli bir pasaj giriÅŸi vardır. GiriÅŸin iki yanında iki ayrı dükkanın vitrini bulunur. GiriÅŸ kapısının tam üstünde öne çıkarılmış bir kilit taşı görünür. Bu o dönemin mimarlık akımının bir göstergesidir. Bunun üstünde dikdörtgen bir alınlık içinde MSK harfleri okunur.

Pasajın kiracıları arasında Saray’a araba yapmakta ünlü Scribe’nin adı geçmektedir. Ayrıca ünlü çiçekçi Sabuncakis, İplikçi Joseph Miori, Kuaför Karkonadis, İbrişimci Emanuel Karlatos, Tuhafiyeci Hürmüciyadis, Terzi Siotis, Terzi Menelaos, Kuyumcu Leonidas Pagonis, Düğmeci Bogos ve müzik aletleri satıcısı Commendinger’in burada dükkanları vardı. Yine bu pasajda hediyelik eşya satanlar ve terziler bulunmaktaydı. Pasaj 1929 yılında hazineye geçti. 1990 yılında ise pasaj yenilendi. Bugün hediyelik eşyaların satıldığı bu pasaj Beyoğlu’ndaki en iyi korunmuş bir pasajdır.

Pasajlar

Turan Akýncý Kitaplarý