Hazzapoulu Pasajı
BEYOÄžLU HAZZOPULO PASAJI 1871
BeyoÄŸlu Ä°stiklal Caddesi ile MeÅŸrutiyet Caddesi’ni birbirine baÄŸlayan ve ortasında avlu bulunan pasaj 15 Nisan 1871 tarihinde açılmıştır. Sultan Abdülaziz döneminde Rum Ortodoks cemaatinin önde gelen kiÅŸilerinden Hazzopulo tarafından yapılmıştır. Pasajın kapısında Hazzopulo yazmasına karşın bazı belgelerde Hacopulo ismi geçmektedir. Hazzopulo’nun Büyük Ada’da bir köşkü bulunmaktadır. Hatta kendisinin Adalar Belediye BaÅŸkanlığını yaptığı bilinmektedir. Ortasındaki avlu bu pasajın en güzel yönüdür. Avlunun etrafındaki dükkanlarla bir meydan görüntüsü verir. Yapı Neoklasik üslupta yığma olarak inÅŸa edilmiÅŸtir. Avlunun çevresindeki yapılar iki ve dört katlıdır. 

Hazzopulo pasajının son 25 yıl içinde adı iki kez deÄŸiÅŸti. Önce Danışman Geçidi oldu, sonra da Han Geçidi. Pasajın adı 12 Eylül yönetimince atanan belediye baÅŸkanı tarafından zararlı bulunarak Danışman Geçidi olarak deÄŸiÅŸtirildi. Son olarak da BeyoÄŸlu’nda yapılan adres ve numara deÄŸiÅŸikliÄŸi operasyonundan nasibini alarak Han Geçidi’ne dönüştü. Pasajın üç kapısı vardır. Bunlar Ä°stiklal Caddesi’ne,  MeÅŸrutiyet Caddesi’ne ve Panayia Ä°sodion Kilisesi’ne açılmaktadır.  Caddelere bakan yapılar konut olarak kullanılmıştır. Bu yapıların altından geçerken pasajın üstü kapalıdır. 

Pasajın 13 numaralı dükkanı Ahmet Mithat Efendi’nin kurduÄŸu matbaa idi. Namık Kemal’in 1872’de çıkardığı Ä°bret Gazetesi de bu matbaada basılıyordu. 27 gün sonra gazete kapatıldı ve Ahmet Mithat Efendi ile Namık Kemal, Hazzopulo Pasajı’nda tutuklanarak sürgüne gönderildiler. Fakat bu olaydan sonra pasaj Jöntürkler’in buluÅŸma noktası oldu. Büyük ÅŸair Ahmet HaÅŸim’in de uÄŸrak yerlerinden biriydi. Åžair genelde Acem Lokantasının müdavimi idi. Ayrıca avludaki çay ocağında kahvesini yudumlardı. 1880 yılından itibaren, kuaför Valentin KardeÅŸler, halıcı Filipoviç, görkemli lokanta ve meyhanesiyle Kamelos, Paris somya ve karyolalarını satan Neyrat, Pera’nın güzel hanımlarına hizmet veren terzi Matmazel Adel, bayan iç çamaşırları satan madam Etienne Touzet, Çin ve Hint maÄŸazası sahibi Hacı Hasan Hindi, ünlü erkek terzilerinden Foskolo, Armao, Barbagalo ve Marengo da uzun bir süre bu pasajın saygın isimleri arasında yerlerini aldılar. Sait Nahum Duhani’nin ve Recaizade Mahmut Ekrem’in eserlerinde söz ettikleri ünlü ayakkabı ve çizme yapımcısı Heral’ın dükkanı Büyük Lüks Kundura MaÄŸazası buradaydı. 

BeyoÄŸlu tarihini yazan Behzat Ãœsdiken, pasajdaki Adam Musiki MaÄŸazası’ndan söz ederken, Türkiye’nin müzik tarihine dair ilginç noktalara deÄŸiniyor. 1869 yılında açılan bu maÄŸazanın üst katı, bir dinleti salonuna dönüşmüştü. Dikran Çuhacıyan, 1874’te bu salonu Türkçe opera sahneleyebilmek için sanatçı yetiÅŸtiren bir okul haline getirdi. Dönemin müzisyenleri Braun KardeÅŸler, matmazel Akitodores, Singrus burada resitaller verdikleri bilinmektedir.  Daha sonraki yıllarda Ä°stanbul’un ilk oda orkestrası da aynı mekanda dinleyicileriyle buluÅŸuyor. 1890’da, Zoli adındaki sanatçı, burayı yeniden dekore ederek bir tiyatro haline sokuyor. FotoÄŸrafçı Ara Güler’in babası Dacat Güler’in eczanesi de bu pasajdaydı. Ara Güler, bir yazısında pasajın adının deÄŸiÅŸtirilmesine hayıflanarak ÅŸunları söylüyor: "Hacopulo Pasajı vardı eskiden, ÅŸimdi adını deÄŸiÅŸtirmiÅŸler büyük bir ukalalıkla. Bilmem ne pasajı yapmışlar Danışman Geçidi. Benim babamın eczanesi pasajın içindeki 38 numaralı eczaneydi."

Bugün İstiklal Caddesi girişinde konfeksiyon malzemeleri ve aksesuarlar satılmaktadır. Avluda ise iki farklı çayhane hizmet vermektedir. Beyoğlu tarihinde yer alan Madam Katya şapkacısı çok uzun yıllardır pasajın ayrılmaz bir parçası.

Pasajlar

Turan Akýncý Kitaplarý