Halep Pasajı
BEYOÄžLU HALEP PASAJI 1885
Beyoğlu Caddesi ile Yeşilçam Sokağı birbirine bağlayan pasaj 1885 yılında inşa edilmiştir. Beyoğlu Caddesi No.62 adresindedir. Pasaj, Halepli M. Hacar tarafından beş katlı olarak yaptırılmıştır. Zaman içinde bir kat daha çıkılarak bina altı katlı olmuştur. Bina kagir olup, dış cephesi oldukça bezemeli ve detaylıdır. Yapı eklektik bir üslupta inşa edilmiştir. İstiklal caddesinde bulunan birçok yapı gibi ön cephesinde mağazalar ve konut bloku yer alır. Pasajla bağlı olan arka bölümde ise ikinci bir yapı bulunur. Bina cephesinde Arapça ve Fransızca tarihler görülebilir.

Yapının BeyoÄŸlu Caddesi’ne bakan cephesi simetriktir. Pasaj giriÅŸinin ikinci katında caddeye doÄŸru çıkan iki katlı bir cumba bulunur. Cumbanın da üstü bir Fransız Balkondur. Ortadaki cumba üç pencerelidir. Ä°kinci katta pencerelerin üstünde oval alınlıklar bulunur. Üçüncü katta ise alınlık olmayıp pencereler kemer ÅŸeklindedir. Her iki katta pencere önündeki parapetler ayrı bir desendedir. Pasajın giriÅŸi görkemlidir ve 180 derecelik yarım daire ÅŸeklinde pencere bulunur. Ön cephede beÅŸinci kat sonu bir frizle biter ama sonradan çıkıldığı belli olan bir kat bina estetiÄŸini etkilemiÅŸtir. Ä°nÅŸaatı yaptıran Halepli Hacar daha sonra Süreyya PaÅŸa adıyla tanınan Süreyya Ä°lmen’e satmıştır. Yapı daha sonra Süreyya PaÅŸa’nın kızına intikal etmiÅŸtir.  
Yapının arka kısmındaki bölümde evvelden Varyete Sirk Tiyatrosu idi. Burada at ve binicilik ve trapez gösterileri yapılırdı. Bu varyete sirkinden dolayı burası çok ünlenmişti. Salon restore edilmesine rağmen yapıdaki hayvan kokusu giderilemedi. 1903 yılındaki binada çıkan yangın sonunda 1904 yılında mimar Capanaki tarafından bir tiyatro salonu inşa edildi. 1942 yılından itibaren uzun yıllar Ses Opereti faaliyet gösterdi. Türk komedi tiyatrosunun Sururi ailesi burada ünlendiler. 1965 yılından sonrada Dormen Tiyatrosu burada oyunlarını oynadı. Salonu en sonda Ferhan Şensoy Tiyatrosu tarafından yenilendi.

Ãœnlü tiyatro sanatçısı Bedia Muvahhit anılar kitabında bu pasajda bulunan Tokatlı Lokantası’nı anlatır. Tiyatro oyunlarından sonra ekip olarak bu pasajda yemek yediklerini anlatır. 

Pasajlar

Turan Akýncý Kitaplarý