Kocamustafapaşa Bala Süleyman Sebili
Bala Süleyman Ağa Camii; İstanbul Suriçi Kocamustafapaşa Veledi Karabaş Mahallesi Mevlanakapı Tekke sokağında 1457 yılında İstanbul’un fethinde Topçubaşı görevi olan Süleyman Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Camii Osmanlı Mimarisinin ilk dönem izlerini gösterir. İstanbul fethine katılmış olan askerlere Nimel çeys diye anılırlar. Topçubaşı Bala Süleyman Ağa tarafından kagir bir mescit ve kuyu yaptırılmıştır. Çeşitli dönemlerde çeşitli tamirler geçirdikten sonra Sultan Abdülaziz döneminde daha büyük bir cami yaptırılmıştır. Bu yapıp mimar Sazkar Kalfa başlamış Şeyh Ali Efendi tarafından tamamlanmıştır. Bu yapılan bina kubbeli bir cami ve tevhidhanedir. Bunlara ilave olarak derviş hücreleri, mutfak, kiler inşa edilmiştir. Daha sonra Perestu Kadın Efendi tekkenin yanına mektep, sebil, muvakithane, çeşme ve sebil yaptırmıştır. Bu yapılar 1894 depreminde harap olmuştur. Adile Sultan tarafından yeniden yaptırılmıştır. Yapı tekkelerin kapatılmasından sonra yine harap ve bakımsız bir hale gelmiştir.
SEBÄ°L MÄ°MARÄ°SÄ°

Birbirinden ayrı yerlere inÅŸa edilmiÅŸ olan sebil ve muvakkithane, ampir üslup özelliklerini gösterirken ortadaki çeÅŸme barok ve rokoko üslubundadır. Pencere kemerlerinin üstünden baÅŸlayan saçak altına kadar uzanan bölümde yer alan kitabe, muvakithaneden baÅŸlar ve bütün cephe boyunca devam eder çeÅŸmeyi geçtikten sonra sebilde nihayete erer cephe boyunca devam eden bu kitabe talik hatla yazılmıştır.  Manzum kitabe Ãœsküdarlı Ali Rıza bey2e aittir.

Mermer duvara bitiÅŸik olan çeÅŸme, dalgalı cephe tasarımı ve süslemesinde kullanılan alçak ve yüksek kabartma motiflerde barok ve rokoko üslubundadır. Ä°ki yanda üzeri kabartma süslemeli baÅŸlıklı pılastrlarla belirlenir. Günümüze ulaÅŸmayan Sultan II. Abdülhamit tuÄŸrası yer almakta idi. Bu bölümün üzerinde, boÅŸ bir kartuÅŸ ve iki yanında kesintisiz devam eden  kitabede ayetler yazılmaktadır.

Sebiller

Turan Akýncý Kitaplarý