Rumelihisarı Yılanlı Yalı
Yılanlı Yalı; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Rumelihisar Bebek arasında Yahya Kemal Bayatlı Caddesinde bulunan yalı Sultan III. Selim zamanında Reisülküttab Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yılanlı yalı Reisülküttab Mustafa Efendiden sonra sırayla Kepçe Nazırı Mustafa Efendi’ye, Raşit Efendi’ye, Yahya Efendi dergahı postnişini Mehmet Nuri Şemsettin Efendi’ye satıldı. Yapının kuzey kısmını Mehmet Nuri Şemsettin Efendi yaptırdı. Yalının Rumelihisarı’na kadar uzanan bahçesinin bir kısmını da Tevfik Fikret’e verdi. Tevfik Fikret’in Aşiyan Köşkü bu arazidedir. Mehmet Şemsettin Efendi zamanında yalının harem kısmı yandı.
Yalının yılanlı yalı ismi ile ilgili ÅŸu rivayet anlatılır. Sultan II. Mahmut bir boÄŸaz gezisi sırasında yalıyı görmüş ve beÄŸenmiÅŸtir. Bu yalıyı almak istemiÅŸtir. PadiÅŸahın musahibi Sait Efendi’nin de bu yalıda o tarihlerde gözü vardır. PadiÅŸah bu yalıyı almasın diye, orada kayalıklar var çok sık yılan çıkar diye bir hikaye anlatmıştır. Daha sonra yalının ismi Yılanlı yalı olarak kalmıştır.  Sait Efendi’de bu yalıyı alamamıştır. Harem bölümünde kırktan fazla oda bulunmaktadır. En üst katta ise Sakalı Åžerif odası bulunur. Yılanlı Yalı da Sakal-ı Åžerifin bulunduÄŸu ve bayramlarda kandillerde ziyaret edildiÄŸi ÅŸanslı yalılardan biri idi.

Yalının günümüze kalan selamlık kısmında limonluğu ve arka taraftaki tepede bir hamam mevcuttu. Selamlık kısmına giriş kapısı kubbeli bir salona çıkılıyordu. Meşkhane de denilen bu taş salonun ortasında bir fıskiyeli bir havuz ve sırtı duvara yaslı bir sebil bulunmakta idi. Bu taş oda yaz kış serin kaldığı için misafirler burada ağırlanırdı. Tavanlarında yükseklik hissini arttırmak için aynalar döşenmişti.1910 tarihinde yapılan restorasyon sırasında bazı ekler yapılarak yalının orijinalliği bozuldu. Yalının mimarı planı klasik Osmanlı sivil mimarisinin önemli örneklerinden biridir. Üst kat konsolları denize doğru çıkar. Bu kısımlar eli böğründe isimli taşıyıcı elemanlarla taşınmaktadır.1964 yılında yalının harem kısmı yandı. Ve yerine bir şey yapılmadı. Bugün görülen yalı o dönmedeki Selamlık binasıdır. Yalının başodası en güneyde ve denize en yakın odadır.

Rumeli Yakası Yalıları

Turan Akýncý Kitaplarý