Bank-ı Osmani - Osmanlı Bankası
Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye, parasızlık sarmalına düşmüştü. Ä°ki farklı dinamik devleti zorluyordu. Masraflar devamlı artıyordu buna karşı gelirler devamlı düşüyordu. Aradaki gelir gider farkı hazineyi devamlı zorluyordu. Sonunda devlet bir banka kurmaya karar verdi. çok fazla ama gelirler olan 19. Yüzyıl’da yaÅŸanan parasal geliÅŸmeler doÄŸrultusunda Osmanlı Devleti’nde bir devlet bankasının kurulması gerekliliÄŸi ortaya çıkmıştı. Bir diÄŸer önemli sebep ise devletin para ihtiyacı Galata bankerlerinin boyunu aÅŸmıştı. Bankerler devlete tüm paralarını vermiÅŸtiler. Tahsilat yapmadan yeni para veremez hale gelmiÅŸlerdi. Hazinede bu paraları ödeyemediÄŸi için kaynak tıkanmıştı.  Ayrıca geliÅŸen mal ihracat ve ithalat piyasaları, kambiyo ve dış ödeme iÅŸlemlerinin yeni baÅŸtan düzenlenmesini gerekliydi.  Yeni kaynaÄŸa ihtiyaç vardı.
 
1856 yılında merkezi Londra’da bulunan Ä°ngiliz sermayeli Osmanlı Bankası kuruldu. Banka 500 bin sterlini sermayesiyle faaliyete baÅŸladı ve ödeme ve ıskonto iÅŸlemleri yapmak üzere bir ticaret bankası olarak kuruldu. Bankanın dört kuruluÅŸ amacı vardı:  Galata bankerlerinin hükümete verdikleri yüksek faizli kısa vadeli borçlardaki tekel haklarını kırmak ve daha düşük faizlerle borç bulmak; Kurulacak banka vasıtasıyla Avrupa finans çevresine dâhil olunarak uzun vadeli borçlanmalarla altyapı yatırımlarını gerçekleÅŸtirmek; Vergi gelirlerinin merkeze aktarılmasını saÄŸlayarak içeride ve dışarıda gerekli harcamaları yapabilmek; Mali yapının ve idarenin yeniden düzenlenmesinde bankaya görev vermektir. 
Osmanlı devletinin parasal ihtiyaçları o kadar fazlaydı ki kurulan Osmanlı Bankası’nın imkanları bu borçlanmayı taşıyamıyordu. Bu aşamada Londra’da kurulu olan bankaya Fransız sermayesi de alınarak işin çapı büyütüldü. Bilgiler Turan Akıncı’nın, Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan Galata kitabından alınmıştır.

Bankalar

Turan Akýncý Kitaplarý